Noordwal 25
9164KJ
BUREN FR
tel. 0519-542537

Met de 3-1-overwinning op Mildam heeft Geel Wit zich zo goed als zeker verzekerd van behoud van het derdeklasserschap. In theorie kan het nog op nacompetitie uitdraaien, maar daar houdt niemand meer rekening mee.

De middag begon allerminst zonnig voor Geel Wit. Al na drie minuten kwam Mildam op voorsprong door een doelpunt van Sylvan Reilman. Meteen daarna had Noah Josephia de gelijkmaker op de schoen, maar keeper Peter Hoekstra verwerkte de bal tot corner.

De eilander goalie Reinier Smit verrichtte na ruim een kwartier een even zo belangrijke redding. Door de bal weg te stompen voorkwam hij dat de inkomende Matthijs Velkers kon inkoppen. Zo bleef het spel over en weer gaan. Bente Bonthuis zag zijn inzet gekeerd door de doelman van Mildam en de treffer van Harmen van der Spoel van de bezoekers werd afgekeurd wegens buitenspel.

Na een klein half uur spelen maakte Geel Wit de gelijkmaker. Jordi Metz schoot een vrije schop op het doel, de keeper liet los en in de rebound was het een koud kunstje voor Noah Jospehia om de bal in het net te werken.

Vlak voor de rust mocht Metz zich andermaal achter een vrije trap plaatsen, nu eindigde het schot op de vuisten van Hoekstra.

Meteen na de rust kroop Geel Wit door het oog van de naald toen Velkers net naast kopte. Even later een goede kopkans voor Lubbert Dooper, de reactie van Smit was uitstekend.

Even eerder had trainer Febo Roosenburg, naar later bleek, een gouden wissel toegepast. Tim Barf kwam er in voor Tim Ytsma en de Hollumer zorgde voor de grote ommekeer. In de 66-ste minuut passte Metz op Bonthuis, die zette voor op Barf die bij de tweede paal binnen schoot: 2-1.

Daarmee was de strijd geenszins gestreden. Reilman kreeg een dot van een kans maar kopte naast. Geel Wit claimde een vrije schop toen Barf in kansrijke positie werd gestopt. Scheidsrechter Jan van Os liet doorspelen waarna Christian Smid van grote afstand naast schoot.

Het was nog even billenknijpen voor de thuisclub toen Kevin Kiewiet een sliding in het strafschopgebied inzette. De arbiter zag er, terecht, niets verkeerds in. Gevaarlijk was het ook toen Reilman in de 88-ste minuut een vrije schop mocht nemen, de redding van Smit was uitstekend. Geel Wit speelde zich uit de verdrukking en kon vlak voor tijd de beslissende treffer laten aantekenen. Doordat Mildam massaal naar voren was gegaan kon Bonthuis Barf de diepte insturen, die profiteerde van de geboden ruimte en maakte de 3-1.
De aanvaller bekroonde daarmee een prachtig weekend, want daags ervoor was hij ook al tweemaal trefzeker bij JO19.
Trainer Roosenburg kon tevreden zijn over zijn ploeg, ondanks de andermaal moeizame start: "We hebben het mentaal goed opgepakt, op basis van inzet hebben we gewonnen.

Dat de wedstrijd door kon gaan was te danken aan de Amelander scheidsrechter Van Os. De aangestelde arbiter Visser meldde zich zaterdag ziek af, andere scheidsrechters waren niet voorradig en doordat Van Os kon schuiven met zijn werk kon hij de wedstrijd tot een goed einde leiden. Daarvoor had de leidsman geen kaarten nodig.

Opstelling Geel Wit: Reinier Smit; Djerry Spoelstra, Johan Kolk, Theo Molenaar, Maikel Moll (Kevin Kiewiet, 74); Jan Ytsma, Tim Ytsma  (Tim Barf, 57), Jordi Metz, Christian Smid (Danny Metz, 79); Bente Bonthuis, Noah Josephia.