9074CM
HALLUM
tel. 0518-841581

Een heugelijke dag vandaag omdat de goedheiligman voet aan land zette in Nederland en later in de dag ook op Ameland.
In de ochtend moest echter eerst een wedstrijd afgewerkt worden in en tegen (Wykels) Hallum. Wat wisten we vooraf van Hallum. Het dorp is gebouwd op een terp, heeft circa 2700 inwoners, de koekjes- en de beschuitfabriek zijn er gevestigd en sinds kort zorgt Hallum ervoor dat Lijn 66 niet altijd op tijd bij de boot arriveert. Wanneer we het internet raadplegen komen we uit bij verschillende ex-profvoetballers, maar ook kaatsers en een schaatster die in 2021 op het wereldkampioenschap afstanden in Thialf op de massastart wereldkampioene werd (Marijke Groenewoud). Dit leert ons dat Hallumers een sportief volk zijn, maar ook dat ze meerdere sporten hebben waar ze uit kunnen kiezen.
Op de heenreis hoorden we dat de JO9-2 (toen nog de JO8-2) vorig jaar met 10-1 had verloren van dit team. Dat was voordat de JO9-2 zich ontwikkelde tot een voetbalmachine die inmiddels al 2 keer kampioen zijn geworden. Aanstaande zondag worden ze overigens gehuldigd in de rust van de wedstrijd. We waren dus in ieder geval gewaarschuwd dat Wykels Hallum scorend vermogen heeft en achterin weinig weggeeft.

Aangekomen in Hallum de welkome verrassing dat de rotonde inmiddels gereed is. Wat minder mooi was is dat we weer op een kunstgrasveld moesten met erg kort 'gras' en rubberen korrels. Helemaal wanneer het geregend heeft is dit een snel veld en lijkt het soms meer op zaalvoetbal. Hier hebben wij traditiegetrouw altijd de nodige moeite mee.
Dan de wedstrijd. We begonnen erg sterk en Geel Wit liet de de ene mooie aanval na de andere zien, maar met veel pech ging de bal er steeds niet in. Na de eerste de beste counter van Wykels Hallum meteen de 1-0. Een klutsbal kwam voor de voeten van de spits en van dichtbij punterde hij binnen. Het antwoord van Geel Wit kwam snel. Een afgeslagen bal kwam bij Mila en haar volley was te machtig voor de keeper van Wykels Hallum, die tot nu toe onpasseerbaar leek. Twee minuten later de 2-1 nadat een corner via de handen van Nolan bij de spits kwam. En even later ook de 3-1 na wederom een afgeslagen bal die door de spits tot doelpunt werd gepromoveerd. Je kunt het geluk noemen, maar het kan ook zijn dan deze speler op jonge leeftijd al een neusje voor de goal heeft. Voor rust nog een aantal goede aanvallen van Geel Wit, maar de bal wilde er niet in. In de rust konden enkel complimenten worden uitgedeeld over het spel. Oh ja, en de wijze les werd bijgebracht dat voetbal niet altijd een eerlijk spelletje is. De verwachting was dat wanneer we dezelfde instelling hielden, het geluk vanzelf wel een keer zou draaien en de doelpunten wel kwamen.
Kort na rust echter meteen de 4-1. Wykels Hallum kreeg niet veel kansen, maar ze waren extreem effectief. Nolan viel niks te verwijten omdat de schoten allemaal strak in de hoek zaten. Geel Wit bleef op zoek naar doelpunten, maar vijf minuten later liep Wykels Hallum zelfs uit naar 5-1. De leiders zagen in dat hier weinig eer te behalen viel, maar probeerden de ploeg toch nog op te peppen. Kort daarna speelde Stan 2 man uit en schoot de bal hard in het dak van het doel, 5-2. In de time-out die na 10 minuten volgde spraken we af dat we de laatste 10 minuten nog zouden proberen goed over te spelen en proberen nog een doelpuntje te maken.

Een mooie aanval eindigde bij Mila die even later de 5-3 binnenschoot. Vier minuten later opnieuw een aanval waarbij Mila de bal om de keeper schoot en de bal richting de paal leek te gaan. We zullen het echter niet weten of deze binnen zou zijn gevallen of niet omdat de reserve keeper naast het doel, de in het veld staande doelman te hulp schoot en de bal weg schoot. De scheidsrechter kende een penalty toe en Mila ging achter de bal staan. De druk lag op haar schouders om de aansluitingstreffer te maken en ze faalde niet. 5-4! Er gloorde weer hoop in de ogen van de leiders; zou er met enkele minuten nog een gelijkspel in zitten? Een minuut later helaas de 6-4. Een voorzet van de snelle rechtsbuiten kwam ongelukkig tegen Jesper zijn been aan en Nolan kon de bal niet keren. Een fantastische comeback die helaas net niet leidde tot een gelijkspel. Althans, dat dachten we. Wat er de drie minuten daarna gebeurde is bizar en lees je zelfs niet in de boeken van Koen Kampioen. Vanaf de aftrap meteen een aanval waarbij Mila een schot loste, de keeper de bal niet kon klemmen en Stan met een sliding de bal in het doel werkte. Wykels Hallum nam vervolgens de atrap en als hongerige hyena's stond Geel Wit klaar om er vol op te vliegen. Dit gebeurde vervolgens ook en voor Wykels Hallum was het vooral zaak om proberen de overwinning over de streep te trekken door de bal weg te schieten. Bij een ultieme aanval kwam de bal via Dylan en Jesper bij Jesse en hij ramde de bal in de touwen. Toch nog een gelijkspel! Althans, dat dachten we. In de allerlaatste seconden van de wedstrijd nog een schot op doel die via een been over de achterlijn ging. De corner mocht nog worden genomen. Mila dribbelde in, zette voor en net zo ongelukkig als Jesper de bal tegen zich aan kreeg geschoten, was het nu de uitstekend spelende verdediger van Wykels Hallum die hem in het eigen doel werkte. De scheidsrechter floot meteen af en de vreugde aan Geel Wit zijde was gigantisch! Bij Wykels Hallum uiteraard betreurde gezichten, helemaal omdat de winst al binnen leek.

We kunnen terugkijken op een prachtige wedstrijd met mooi voetbal en veel strijd. Wykels Hallum heeft een erg goed team en des te knapper is het dat we deze wedstrijd nog winnend hebben afgesloten. Na de wedstrijd uiteraard chips, kruidnoten en de intocht kijken aan boord. Aanstaande zaterdag spelen we een thuiswedstrijd tegen de Leeuwarder Zwaluwen. Kom allemaal en moedig ze aan naar wellicht opnieuw een heroïsche overwinning.