Geel Wit 2

Mannen, 2, 1e klasse A

13 mei 2018 11:00

Onbekend

Van tevoren wist Geel-Wit 2 dat er vandaag gewonnen moest worden tegen GVAV Rapiditas. De Amelanders konden zich bij winst namelijk definitief veilig spelen in de 1e klasse. Daartegenover staat dat concurrent GVAV op de ranglijst ook terug te vinden is in de gevarenzone, waardoor er sprake was van een wedstrijd van groot belang.
In de 1e helft liet Geel-Wit matig voetbal zien en presteerde eigenlijk onder haar kunnen. Voetballend lukte er maar weinig. Zo werden er van achteruit vooral lange ballen gespeeld, terwijl GVAV deze relatief eenvoudig kon blijven verwerken. Ook werden de duels op het middenveld grotendeels in het voordeel van de Groningers beslist.
Ondanks dit spelbeeld kwam Geel-Wit al vroeg in de wedstrijd na 10 minuten op voorsprong. Nadat Jorik Beekema al eerder voor gevaar had gezorgd met een dribbel over de linkerflank, werd zijn 2e actie met een doelpunt bekroond. De JO-19-1 pupil stoomde opnieuw op over links en zijn voorzet werd van dichtbij afgewerkt door Jan Ytsma, 0-1.
Kort daarna verdiende Geel-Wit een corner. Deze werd weggewerkt door GVAV en opnieuw in het 16-metergebied geslingerd door Tharan Apputhurai. De sluitpost van GVAV schatte deze voorzet verkeerd in en hierdoor kon Brian Overmars met enig fortuin de 0-2 binnenkoppen.
Dit betekende dat Geel-Wit na ongeveer een kwartier spelen leidde met een comfortabele voorsprong en leek het een eenvoudige middag te worden. Zoals hierboven eerder al aangegeven, liet Geel-Wit echter matig spel zien en als gevolg hiervan kregen de Groningers in het restant van de 1e helft nog enkele goede mogelijkheden. Ondanks enkele schietkansen vanaf buiten de zestien, een (terecht) afgekeurd doelpunt en een 1-op-1 met Geel-Wit doelverdediger Kevin Metz, werd er niet meer gescoord en gingen de ploegen met een 0-2 stand aan de thee.

In tegenstelling tot de 1e helft, liet Geel-Wit na rust beter voetbal zien, ook mede als gevolg van een tactische wijziging op het middenveld van leider Gerard Hekkelman. GVAV scoorde echter al snel in de 2e helft onverwachts de aansluitingstreffer. Nadat Geel-Wit er in de 47e minuut meermaals niet in slaagde om de bal vanuit achteruit succesvol weg te werken werd er een strakke voorzet vanaf de rechterkant binnen gewerkt, 1-2. Door dit doelpunt kon de thuisploeg weer hopen op een positief resultaat en keerde de spanning terug in de wedstrijd. Toch ging Geel-Wit niet bij de pakken neerzitten en hielden de jongens zich met -bij vlagen- goed positiespel voetballend op de been en dit zou zich later terugbetalen.
Nadat GVAV tijdens een aanval voorin balverlies leed, zag Geel-Wit ruimte- en countermogelijkheden om gevaar te kunnen stichten. Een opening vanaf het middenveld bereikte Jorik Beekema en deze passeerde zijn directe tegenstander op snelheid. Vervolgens probeerde hij Brian Overmars voor het doel te bereiken, maar kreeg de bal via een verdediger terug in een kluts en kon hierdoor zelf de 1-3 binnen prikken. Na ongeveer een uur spelen had Geel-Wit zichzelf dus beloond voor het harde werken en begonnen de Groningers de kop te laten hangen.
Uiteindelijk maakte Christian Smid het feest compleet door een dribbel vanaf het middenveld te bekronen met een doelpunt. Deze 1-4 betekende dat Geel-Wit zichzelf na 70 minuten voldoende lucht had verschaft om zichzelf fouten te kunnen permitteren en hierdoor konden de jongens enigszins gas terugnemen. Verder kwam Geel-Wit niet meer in de problemen en waren de 3 punten binnen.

Alomvattend betekent dit dat een seizoen met veel verschillende selectiespelers en hoogte- en dieptepunten uiteindelijk toch met een goed gevoel door iedereen kan worden afgesloten in de 2 laatste competitiewedstrijden.